Få din bil gjort efterårsklar!

Efteråret og vinteren står for døren og det er en rigtig god idé, at få tjekket din bil godt igennem!

Palm´s Auto anbefaler, at du lader en fagmand gøre din bil efterårs/vinterklar på en professionel måde. Du vil uden tvivl blive positivt overrasket og opleve en mærkbart pænere bil end hvis du selv kaster dig over opgaven. Og ønsker du evt. at sælge din bil, er pengene rigtig godt givet ud.

Du kan lave en gratis forespørgsel på en efterårsklargøring her.

Ønsker du at gøre det selv, er det selvfølgelig også en mulighed. Palm´s Auto har nedenfor samlet en række relevante råd, således at du kan gøre bilen efterårs/vinterklar på den letteste og mest effektive måde.

Kilde: FDM og Bilmagasinet

1

Rengøring

Første led i klargøringen er støvsugning og en generel oprydning i bilen. Har du gamle aviser og klude liggende i bilen, er de med til at holde på fugten – så start med, at få ryddet godt ud.


2

Bilpleje – indvendig og udvendig

Hver eneste dag udsættes din bil for vejr og vind. Din bils lak er meget sårbar overfor den daglige påvirkning af syreregn, ultraviolet lys, salt, og luftforurening. Resultatet er, at lakken langsomt mister sin dybde og glans og langsomt ruster.

Derfor skal du være meget opmærksom på, at du giver bilens lak en grundig behandling med polish, hvor du får fjernet alt fra mågeklatter, til flyverrust og tjærepletter. Derefter er det en rigtig god idé, at slutte af med en forsegling og en bilvoks.

Derudover er det en rigtig god idé, at få gennemgået kabinen – både med støvsuger, vinyl og tekstilbehandling – men ideel set med en trykluftsbehandling af alle utilgængelige steder.


3

Tjek bremser og bremsevæske

Det er vigtigt at tjekke bremsevæsken løbende og især hvis familien skal på en lang køretur. Når du kører i bilen, ændres temperaturen i bremsevæske meget, og det medfører, at der optages luft i bremsevæsken og bremsevæskens kogepunkt sænkes.

Kontrollér bremserne ved at bremse hårdt op ved omkring 30 km/t. Bilen skal holde stille inden 6 meter. Pedalen må højest kunne trædes halvvejs ned og skal føles hård. En mekaniker eller anden bilkyndig bør kontrollere bilens bremseskiver.4

Vinduesviskere og udsyn

Specielt om vinteren skal vinduesviskerne virke godt og effektivt. Vejsnavs og salt og eventuelt sne stiller store krav til viskerbladene. Om vinteren står solen oftest meget lavt, og er ruden ikke ren – ja, så kører du næsten i blinde.

Tjek viskerbladene og se om gummiet er helt. Rens eventuelt bladene ved hjælp af svamp og rengøringsmiddel eller udskift dem. Ved samme lejlighed pudses ruder og spejle. Husk også at påfylde sprinklervæske og kontroller, at dyserne sprøjter korrekt på ruden. Bemærk, at der er forskel på sommer og vintersprinklervæske. Hvis ikke sprinklervæsken er frostsikret, så kan det både medføre et forringet udsyn, men også frostsprængte beholdere.


5

Rustbeskyttelse

Det er vigtigt, at karosseriet er rent og velholdt, så vinterens salt ikke angriber karrosseriet mere end højst nødvendigt. En grundig vask med vandslange og børste, af især hjulkasser og langs dørpaneler, fjerner aflejringer af snavs, som holder på fugt og salt. Undervognsspuling i vaskehal er ikke tilstrækkeligt.

Rust er bilens værste fjende. Er bilen 3-4 år, skal man være særlig opmærksom på rustfaren. Rust kommer ved pladesamlinger og nedenfra. Ofte er der ingenting at se, før skaden er sket. For at hindre rustdannelse anbefales undervognsbehandling. Bestil tid på rustbeskyttelsescentret i god tid, idet der ofte er ventetid om efteråret.


6

Frostsikring af diesel

Kører din bil på diesel, bør du være særligt opmærksom på brændstofsystemet og brændstoffiltret. Brændstofsystemet bliver udsat for kondensvand og snavs. Disse to faktorer er med til at øge risikoen for et frossent brændstofsystem.

Til forebyggelse af frosne brændstofsystemer, findes der forskellige specielt udviklet dieselrens produkter, som kan købes på værksteder og i bilistbutikker. Disse dieselrens indeholder forskellige additiver og hældes i tanken i forbindelse med tankning af bilen. Additiverne kan have en vedligeholdende og forebyggende effekt.

7

Lys og lygter

Lys og lygter skal være i orden. I vintermørket samt sne og sjap er det vigtigt både at kunne se og blive set. Tjek at alt er i orden og skift pærer om nødvendigt eller få et værksted til at hjælpe.8

Batteri

Kontroller batteriets ladetilstand. De fleste biler kører rundt med et batteri, der kun er 50-70% opladet, og kapaciteten falder generelt i takt med lavere temperaturer (op til 50% ved hård nattefrost). Samtidig kræver vinterhalvåret et ekstra stort strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme, vinduesviskere og så videre.

Kører du hovedsaligt korte ture, kan det være nødvendigt at lade batteriet op en gang imellem. Benyt en hjemmelader med automatisk regulering. Et fuldt opladet batteri sikrer starten en kold vintermorgen, og forlænger batteriets levetid. Tjek også at kabelforbindelserne til batteriet er rene.


9

Låse og lister

Låse og lister har det med at blive slidt og snavset. Sørg derfor, at smøre bilens låse med en god låseolie, så du altid kan komme ind i bilen. Det samme gælder dørgummilisterne, som i kombination med fugt og frost kan få døren til at fryse fast. Smør derfor listerne med en siliconefedt der er beregnet til formålet.


10

Aftageligt anhængertræk

En del biler er udstyret med aftagelig krog, men mange lader ofte krogen blive siddende fast på bilen. Hvis krogen ikke afmonteres jævnligt, kan snavs og skidt få krogen og dens låseanordning til at ruste og sidde fast. Krogen skal være til at af- og påmontere. Den kan kræves kontrolleret i forbindelse med syn eller af politiet. Sørg derfor for at kontrollere den jævnligt og få den smurt, hvis det er nødvendigt.


11

Olie og filter

Du bør tjekke oliestanden jævnligt – og altid inden du evt. kører på en lang ferie. Tag oliepinden op og tjek om oliestanden er mellem mærkerne på pinden. Når du tjekker oliestanden, er det vigtigt, at bilen har stået stille i stykke tid, så olien har haft tid til at bundfældes i bundkaret.

Er det er lang tid siden, oliefilteret er skiftet, bør dette også gøres inden en lang bilferie.12

Dæk og dæktryk

Først og fremmest er det selvfølgelig vigtigt, at du har fået skiftet til vinterdæk. Lovkravet er 1,6 millimeter, men allerede ved en mønsterdybde på 3 millimeter begynder dækkene at bremse dårligere. De fleste nyere dæk har en slidindikator, som gør det nemmere at se, hvornår dækkene skal skiftes.

Et korrekt dæktryk er vigtigt, så dækkene har det rigtige vejgreb. For lidt eller for meget luft i dækkene kan ændre bilens bremselængde. Tjek instruktionsbogen for korrekt dæktryk.

Har du øvrige spørgsmål eller er det andet vi kan hjælpe dig med vedr. din bil, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 4494 4515 eller på vores e-mail.

Læs også hvilke ydelser Palm´s Auto kan tilbyde dig og din bil.